• Slide1
  • Slide2
  • Slide3
  • slide4
Opozorilo
  • PISKOTKI - OPOZORILO O UPORABI !

    "Nasa spletna stran uporablja piskotke, s katerimi dosezemo boljse delovanje, obiskovalcem nudimo preprostejse brskanje po strani ter zagotavljamo celostno delovanje.

    vec informacij o piskotkih

    direktiva EU o zasebnosti

Panična motnja-Panični napadi

Panična motnja spada med anksiozne motnje in se kaže v močnih paničnih napadih. Zaradi paničnih napadov, lahko panična motnja vključuje tudi vedenjske spremembe, ki so posledica skrbi, za morebitne nove panične napade. Panična motnja pa ni isto kot agorafobija, ki je strah pred javnimi prostori, kraji, čeprav ima veliko ljudi s panično motnjo tudi agorafobijo. Panične napade ni moč napovedati, tako da posameznika skrbi in obremenjuje, kdaj bo doživel panični napad.

Za paničnimi napadi lahko trpijo tako odrasli kot tudi otroci. Pri mladih ljudeh je panični napad zaradi nepoznavanja, kaj se dejansko dogaja, še bolj obremenjujoč. Panična motnja je ovirajoča motnja, ki pa se jo da uspešno kontrolirati in tudi zdraviti. Zaradi izjemno močnih simptomov se panična motnja s strani posameznika pogosto zamenja za srčni napad. Ta strah se pogosto spremeni še v pogostejše napade panike.

Ljudje, ki so doživeli panične napade, gredo pogosto k zdravniku, ki jih pregledajo in ko testi pokažejo, da niso imeli srčnega napada, se pojavi še večja anksioznost.

Znaki in simptomi

Ljudje, ki trpijo za panično motnjo imajo za seboj epizode močne anksioznosti med paničnimi napadi. Ti napadi trajajo običajno deset minut, vendar so lahko tudi krajši 1-5 minut, lahko pa trajajo tudi 20 minut. Simptomi paničnih napadov:
1. Pospešen srčni utrip, dihanje,
2. Vrtoglavica,
3. Tresenje in strah, da bi se osebi »zmešalo«
4. Strah pred smrtjo
5. Hiperventilacija
6. Potenje
7. Zadihanost, občutek dušenja
8. Bolečina v prsih
9. Slabost
10. Slabotnost
11. Vročinski navali
12. Sprememba občutka realnosti.
13. Tendenca pobegniti stran od tistega, kar povzroča napad…

So primeri, ko panične napade povzroča nek stimuli kot npr. strah pred živaljo. Drugi napadi pa se pojavijo iz nikjer ali v situacijah, ki so stresne. Posamezniki se lahko spopadajo z napadi dnevno ali tedensko in povzročijo negativne izkušnje v družbi (osramotitev, stigma, socialni umik…).

Vzroki

Ni enotnega vzroka za panično motnjo, čeprav je sprejeto, da je panična motnja v določeni meri dedno pogojena. Pogosto se pojavlja tudi skupaj z drugimi motnjami, kot je npr. bipolarna motnja. Psihološki faktorji, kot je stresno življenje, spremembe v življenju, razmišljanje na način, da spodbudi telesno napetost so se pokazali kot vzroki za nastanek panične motnje. Pogosto se panični napadi sprožijo v povezavi s fizično boleznijo, velikim stresom ali določenimi zdravili. Ljudje, ki prevzemajo velike odgovornosti lahko doživijo panične napade. Ljudje, ki trpijo za posttravmatsko stresno motnjo, imajo večje stopnje paničnih napadov kot povprečna populacija.

Kajenje in panični napadi

Nekaj študij je pokazalo, da kajenje cigaret poveča nevarnost za pojav panične motnje pri mladih ljudeh. Čeprav mehanizem, kako kajenje povzroča panične napade, ni povsem jasen, predvidevajo, da je lahko povezava z dihanjem. Občutek dušenja zaradi kajenja, bi lahko bil razlog za povzročitev paničnega napada.

Zdravljenje

Kognitivno vedenjska terapija je uspešna metoda za zdravljenje panične motnje, vendar v primeru, da to ni opcija, lahko uporabljajo tudi zdravila. Antidepresivi SSRI se največkrat predpisujejo v primeru paničnih motenj. Pogosto imajo ljudje s panično motnjo tudi druge težave, kot je depresija. Kot pri večini motenj je podpora družine in prijateljev, ki razumejo motnjo, v veliko pomoč pri uspešnem zdravljenju. Pogosto tisti, ki doživijo napad, dobijo neracionalne, takojšnje strahove, ki jih lahko razblinijo tisti, ki poznajo motnjo.

Psihoterapija

Panična motnja nima istih simptomov, kot fobija, čeprav se pogosto fobije pojavijo kot posledica panične motnje. Kognitivno vedenjska terapija (KVT) je uspešna tako pri panični motnji brez, kot tudi z agorafobijo. Pri kognitivno vedenjski terapiji se osredotoča na vzorce razmišljanja in vedenja v katere se posameznik zaplete, ki lahko sprožijo panične napade. Sprejetost terapije in nizka cena na dolgi rok, je KVT primerna metoda zdravljenja panične motnje.

Zdravila

Zdravil so učinkovita za zdravljenje panične motnje. Uporabljajo se antidepresivi (SSRI, SNRI, MAOI, triciklični). Poleg zdravljenja depresije imajo antidepresivi tudi učinke na zmanjšanje anksioznosti in se zato uporabljajo tudi pri nekaterih paničnih motnjah. Anksiolitiki se uporabljajo pri paničnih motnjah, vendar je dolgotrajna uporaba vprašljiva, saj povzroča zasvojenost in potrebo po višjih odmerkih. Ne glede na dognanja, pa se pomirjevala kljub temu pogosto uporabljajo, saj učinkujejo hitro in učinkovito.